KARADUT AĞACIMIZ |
Bu yıl 15 Haziran’dan itibaren karadutlar olmağa
başladı. Geçen yıl köyden bir yardımcı çiftlikteki büyük karadut ağacından bir
kova kadar meyve toplamış ve eşim Özden onlardan harika bir karadut reçeli
yapmıştı. Bu yıl toplamak amacıyla biraz korkarak ağacın yanına gittiğimizde,
toplamanın o kadar da zor olmadığını gördük ve öğrendik. Tahminen 20 dakika
içinde bir kova kadar karadut meyvesini toplamıştık. Ama en kolay yolunun beyaz
dutlarda da olduğu gibi karadutun da silkim ile çok kolay toplanabileceğini
öğrendik. Ancak ağacın altına sereceğimiz büyük ve temiz bir örtünün olmaması
nedeniyle evde mevcut en eski şort ve fanilaları giyerek, 3 defa dutu ziyaret
ettik.
O ağacın beklide ancak yirmide birini topladık, ama bu miktar bile
bizler için çok fazlaydı.
KARADUT MEYVELERİ |
Bu yıl içinde karadut ile 6. reçelimizi yaptık.
Bunlardan ilki Adana’ dan gelen turunçlarla yaptığımız turunç reçeli oldu. Bu
her yıl mutlaka evde yapılan reçellerin birincisidir. Bunun yapımı bana aittir.
Çocuklarımızda çok sevdiği için miktarı biraz fazla tutulur, genellikle kahve
ile veya yemeklerden sonra tatlı istendiğinde tüketilir.
İkinci reçel incir reçeli oldu. Birkaç yıldan beri
mutlaka yapılan bu reçel için meyveler Ayvalık’ ta zeytinlikler arasında bolca bulunan
yabani incir ağaçlarından bizzat kendimiz tarafından toplanmaktadır. Bu yıl
3.defa yaptık ve hangi tip ağacın meyvesinden en iyi reçel yapılabileceğini de
öğrenmiş olduk. Bu reçel de diğer reçeller gibi ekmek üzeri tüketilmeğe pek
uygun değildir. Ama simit ve güzel bir beyaz veya tulum peyniri yanında damakta
inanılmaz keyifler yaratabilmektedir. Ayni zevki simit peynir ve turunç reçeli
ile de yaratmak mümkündür. Ancak bana göre incir reçelinin bu ritüeldeki yeri
tartışılmazdır.
Üçüncü reçelimiz çilek oldu. Bu tamamen tesadüfler
sonucu kendiliğinden gelişen olaydır. İlkbaharın ilk aylarında Ayvalık çarşı
içinde seyyar satıcılarda dış görünüşü harika çilekler satışa sunuldu. Birçok
kişi gibi bende bu meyvelerden 2
Kg taze tüketmek için aldım. Eve gelir gelmez bu harika
meyvelerden birini yıkayarak yemek istediğimde beni bir sürpriz bekliyordu. Dış
görünüşü ile çilek olan bu meyveler tat ve koku bakımından çilek olduğunu
söylemek pek mümkün değildi. Atmağa kıyamadığımız bu meyvelerle yaptığımız
çilek reçelini de diğer reçellerle paçal yaparak tüketmekteyiz. Bu konudaki
düşüncelerimi ayrıca DAMAĞIMDAKİ HIRSIZ başlıklı bir makalede ile sizlerle
paylaşacağım.
Dördüncü reçelimiz ise kumkuat oldu. Bir dostumuzun
hediyesi olan bu bitkiyi saksı içinde balkonda tutmağa çalıştık. Ancak bizlerin
çiftlikte olamadığı aylarda saksılardaki bitkilere gereken özen gösterilmediği
için bu bitkiyi toprağa indirdim. Bu yıl ilkbaharda yaptığım bu işlem esnasında
üzerinde bol miktarda meyve olduğu için bunları reçel yaparak değerlendirdik.
Kumkuat reçeli de tüketiminde farklılık gösteren bir reçeldir. Genellikle sade
dondurma veya pasta ve kekler ile tüketilmeğe daha uygundur.
Beşinci reçelimiz vişne oldu.
Her yıl kısa bir süre
pazarlara gelen vişne meyvelerini bu yıl kendi bahçemizden hasat ettik. Böylece
kır evimizdeki ürünlere vişnede eklendi. Son iki yıldır da 4 yeni vişne ağacı
daha diktim. Gelecek yıl daha fazla vişne ürünümüz olacağını tahmin ediyorum.
VİŞNE AĞACIMIZ VE MEYVELERİ |
Altıncı reçelimiz yukarıda anlattığım karadut oldu.
Bunu şimdi sırasıyla nektarin, şeftali, erik, ayva gibi reçeller izleyecek.
Bunların yanında Nisan ayında ekim ve dikimi yapılan
sebzeler de yetişmeye başladı. Birkaç çeşit halinde ektiğimiz fasulyeler şahane
oldu. Biber çeşitlerini 2-3 haftadır tüketmeye başladık. Özellikle sabah kahvaltılarında dalından yeni kopmuş, körpe biberlerin tadını Pazar veya
manavlardan alınanlarla örneklemek mümkün değil. Dışarıdan alınan biberler
kayış gibi sertken, çiftlikte kendi yetiştirdiğimiz ve oldukça küçük hasat
ettiğimiz biberleri dışarıdan temini olanaksız. Ayrıca bamyaların
yetiştirilmesinde oldukça başarılı olduk. Son 10 gündür iki defa tavuklu olarak
yemeği yapıldı. Ancak koruklarım henüz olmadığı için limon ile tatlandırıldı.
Beyaz ve Girit kabaklarını 2 -3 haftadır tüketmeğe başladık. Özden Giritli
olduğu için onun küçük Girit kabakları ile hazırladığı kabak musakka özlemle
beklediğimiz yemekler arasında yer almaktadır. Domateslerden kızaranlar var, fakat bu hafta
bizleri ziyaret edecek misafirler ile domates sezonunu açmak istiyoruz.
Patlıcanlar parmak büyüklüğüne ulaştı. Tahminen bir hafta sonra hasat
edebileceğiz. Bu hafta önemli olaylardan biri de nohut hasadı. Bakla ve sarımsakları hasat etmiştik. Balkabakları, kavun ve karpuzlar meyve
bağladı. Ancak hasat için uzunca bir süreye ihtiyaç olacak.
Tüm zamanımız, 600 m² çimin 3 günde bir sulanması, haftada bir
biçilmesi, sebzelerin bakımı ve sulanması, yeni dikilen meyve ağaçlarının ve
dış mekan peyzaj bitkilerinin bakımı gibi rutin işlerin yapımı yanında, hasat
edilen ürünlerin değerlendirilmesi gibi işlemleri yapmakla geçmektedir. Henüz
deniz mevsimini açmadık. Ancak meteorolojik raporlara göre Haziran ayının son
haftası oldukça sıcak geçeceğe benziyor. Belki bunu fırsat bilip, bizler de
deniz mevsimini açarız. Bu arada teknenin bakımı ve suya indirilmesi gerekiyor. Her seferinde römork
ile indir, bindir işleri zor olacağı için bu yıl tekneyi sürekli suda bırakmayı
düşünüyoruz. Bunun için sahilin ne kadar emniyetli olabileceğinin araştırılması
beni bekleyen önemli işlerden biri.
Evdeki tadilatları en sonunda bitirebildik. Dün son
olarak perdeler takıldı. Televizyon ve internet işlemleri tamamlandı. Umarım
herhangi bir sorun yaşanmadan rutin ve sakin hayatımız tüm yaz boyu devam eder.
Ben bu satırları yazarken kumruların fonda serenatları devam ediyor.
Ancak benim sevimli dostlarım sincaplar bu yıl yeni
dünyaları bitirdiği gibi şimdi de henüz ham olan armutlarımı dökmeğe
başladılar.
Eğer bir önlem alamazsam armut ve ceviz gibi
ağaçlardan ürün almam pek mümkün olamayacak. Önlemler olarak internette birçok
alet satılmasına karşın, Amerikan literatürlerinde bunların tamamen etkisiz
olduğu özellikle vurgulanmaktadır. Birçok çalışmada naftalin veya acı biber
önerilmektedir. Biberin bitkilere püskürtülmesi önerilmektedir. Ben başlangıç
olarak ağacın yanındaki taş duvar üzerindeki kiremitlere naftalin uygulamayı
deneyeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder