Körfezde Ramazan Bayramlarının
klasiği cevizli ev yapımı baklavadır. En büyük keyfimde sabahları baklava
tepsisi içinden bol şuruplu 2 dilim baklava yemekti. Yıllar içinde eğer Ramazan
Bayramında körfezde olursam, bu ritüeli devam ettirme fırsatım oldu. Son
yıllarda mutfağa olan ilgim beni baklava yapma düzeyine kadar getirdi. İlk
denemem olmasına rağmen, baklavayı kendi mutfağımda yapmakta başarılı olduğumu
zannediyorum. Yalnız yanlış anlaşmayı önlemek için ben baklavayı hazır baklava
yufkası ile denedim. Bu arada fark ettim ki, ev yapımı, yani yufkanın da evde
hazırlanarak yapılan baklava, hazır yufka ile yapılandan farklı oluyor. Hazır
yufka ile yapılan baklava daha çok Antep baklavasına benzemektedir. Ama
belirtmeliyim ki, oldukça beğeni ile tüketilen bir tatlı olmakta.
Malzemeler
Baklava yufkası 1 Paket
Ceviz içi 3 Su bardağı
Tereyağı 350 g
Zeytinyağı 1 Çay bardağı
Toz şeker 800 g
Su 650
ml
Limon ¼ Adet
Yufka ebadındaki fırın tepsisinin
tabanı yağlandıktan sonra bir yufka tepsi içine yayılmakta ve bu eritilmiş ve
zeytinyağı ile karıştırılmış tereyağı ile yağlanmaktadır. Bu işlem 10 adet
yufkaya kadar devam edildi. Onuncu yufka yağlandıktan sonra üzerine cevizin
üçte biri serildi. Bunun üzerine ikinci on yufkanın her bir tekrar yağlanarak
serildi ve ikici üçte bir ceviz içi tabakası serpilerek oluşturuldu bu işlemler
üçüncü on tabaka yufkadan sonra son ceviz içi tabakası yapılarak, üzerine
yağlanarak serilen dördüncü yufka tabakası ile bitirildi. Fırın tepsisi içine
hazırlanan yufka tabakaları keskin bir bıçak ile küçük kareler şeklinde
kesildi. Burada önemli bir ayrıntı ise hazırlanan yağ karışımının tümü
yufkaların yağlanmasında kullanılmadı. Yağın ¼ kısmı baştan ayrılarak, baklava
kesildikten sonra üzerine gezdirildi.
175º C fırında 30 – 35 dakika
yufkalar kızarana kadar pişirildi. Bu pişme işlemi esnasında baklavanın şurubu
hazırlanlanmalıdır. Baklava piştikten 5 – 10 dakika sonra sıcak şurup ile
buluşturuldu. Tahminen 2 saat sonra tüketilmeğe hazır son derece çıtır çıtır
bir baklava elde edilmiş olmaktadır
Korkmayın deneyin, oldukça basit
olan bu işlemlerden sonra sonuç sizler için de sürpriz olacak ve eski
geleneğimiz Ramazan Bayramlarının ev yapımı baklavanızı gururla misafirlerinize
ikram edebileceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder