Değişik
yöntemleri olan bu şekerlemede ben oldukça basit bir yol izledim ve başarılı
oldum diyebilirim. Mümkünse kalın kabuklu portakal çeşitleri bu iş için
seçilmelidir. En uygun çeşit yafa portakal olmasına karşın, artık bu çeşidin
üretimi pek yapılmadığı için teminide güç olmaktadır. Bunun yerine Washington
portakalları bu iş için kullanılabilir.
Malzemeler:
Portakal
meyveleri 1 Kg
Şeker
½ Kg
Portakal
suyu Şekeri örtecek kadar
Yıkanan
portakallar kurutulduktan sonra baş ve son kısımları kesilerek kabuğa zarar
vermeyecek ende soyulur. Bu kabukların iç kısmı eğer çok kalın ise çok keskin
bir bıçak ile beyaz kısmından bir parça uzaklaştırılır. Daha sonra kabuklar
boyuna en fazla 1 cm
genişliğinde kesilerek, portakal kabuğu şeritleri elde edilir. Kabuklar bol
suda 10 dakika kadar kaynatılarak, tatlandırılır. Kabukların çok tatlı olması
gerekmez. Süzülen bu kabuklar, önceden hazırlanan koyu portakal şurubun içine
alınarak kaynatılmağa başlanır. Portakal kabuk şeritlerinin renkleri
koyulaşınca, ızgara üzerine alınarak süzülmeğe bırakılır. Süzülen kabuklar, toz
şeker içinde her tarafı şekerleninceye kadar karıştırılır ve kurutulacak uygun
tel ızgaralar üzerine sıralanır. İstenirse 50 – 60º C fırında 3 – 5 saat
tutularak kurutulur veya benim yaptığım gibi ızgara üzerinde istenen kuruluk
sağlanıncaya kadar bekletilir. Bende bu işlem 2 gün sürdü.
İstenirse
şekerleme olarak tüketilebilir, istenirse pasta ve tartların yapımında
kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder