Evimizde gerek kabak gerekse biber dolmaları
mutlaka fırında pişirilir. Fırında dolmaların üzerindeki oluşacak kızarma,
içindeki malzemeye de ayrı bir nefaset kazandırmakta, kanımca tencereye göre
dolmaların tadı daha bir farklı olmaktadır. Ancak bu şekilde pişirmede yemeğin
suyu istenen bir özellik değildir.
Malzemeler:
Yağsız dana
kıyma
250 g
Pirinç
1,5 Çay bardağı
Domates konservesi
3 Yemek kaşığı
Domates salçası
½ Yemek kaşığı
Soğan
1 Adet
Yeşil soğan
2 Adet
Maydanoz
1 Demet
Dereotu
½ Demet
Kuru nane
2 Yemek kaşığı
Sızma zeytinyağı
1 Çay
bardağı
Tuz, karabiber
Burada iç malzemenin hazırlanmasında, kıymalı
lahana sarması ve biber dolması iç malzemesi ile bir farkı yoktur. Dolma yapmaya şekil olarak uygun 4 – 5 adet kabak öncelikle bir çatal yardımıyla
kabağın üst kısmı yarı yarıya yukarıdan aşağı doğru sıyrılmalıdır. Bu şekilde
kabağın üst kısmının yarısı yapılacak dolmalık kabaklar üzerinde
kalabilmektedir. Daha sonra sap ve çiçek ucu kesilerek kabaklar ikiye
bölünmelidir. Her bir parçanın içi oyularak dolacak hale getirilmelidir. Burada
önemli olan diğer bir husus ise kabaklar oyulduktan sonra kalacak kabağın et
kalınlığıdır. Bazıları bunu biraz daha kalın isterken, bazıları ise çok ince
isteyebilmektedir. Nitekim bizim evde bu husus her kabak dolması yapımında
tartışma konusudur. Bunun için herkesin isteği doğrultusunda kabakta et
kalınlığı bırakmak, en sağlıklı yol olmaktadır. Bu şekilde eleştirilerden de
kurtulmuş olunacaktır.
Kabaklar hazırlandıktan sonra içlerinin tuzlanması
ve baharatlar ile ovulması yemek yapana puan kazandıracak bir ayrıntıdır.
Doldurulan kabakların ağız kısımları birbirine bakacak şekilde bor cama
dizilir, üzerlerine kabakların yarısına kadar gelecek şekilde ılık su ilave
edilir. Fırının orta rafına yerleştirilir ve 180º C fırında üstü hafif
kızarıncaya kadar pişirilir.
Biz bu yemeği yoğurt ile servis etmekteyiz.
Resimde bor cam içinde 2 adet de patates dolması
görülmektedir. Bu benim için bir deneme oldu. Ancak ben kıymalı patates
dolmasının tadını beğenmeğimi belirmek
isterim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder